QIGONG

Qigong (qìgōng) is de oude Chinese kunst van zelfregulatie van het lichaam. Qi is levensenergie, die wordt beschouwd als de basis voor het bestaan ​​van het menselijk lichaam. Het wordt gebruikt om de mentale en fysieke gezondheid te behouden, evenals de ontwikkeling van een persoon als individu, en draagt ​​bij aan spiritueel ontwaken, bevrijding van bewustzijn en begrip van de ware aard van een persoon. Gong is vaardigheid, kracht, prestatie en resultaten.

 Er zijn veel vormen van Qigong en een daarvan is medische Qigong.  Dit type Qigong is gemaakt door genezers, die speciale oefeningen hebben ontwikkeld om de circulatie van qi (energie) in specifieke kanalen (meridianen) te verbeteren om de ziekte te genezen. Het doel van medische Qigong is om de gezondheid te bevorderen, ziekten te voorkomen en te genezen.

In taoïstische praktijken wordt lichamelijke gezondheid beschouwd als de eerste stap op het spirituele pad. In de eerste fase bereidt de beoefenaar het lichaam voor als een vat voor de geest en ziel, zuivert het en opent de kanalen waardoor de vitale energie van qi stroomt.  Een van de praktijken voor het genezen van medische Qigong is Xing Shen Zhuan. Xing Shen Zhuan is een systeem van oefeningen, of een vorm, zoals het gewoonlijk wordt genoemd, voor het beginniveau van Qigong. Het is een wellnessgymnastiek die door een goede ontspanning alle lichaamsstructuren beïnvloedt. Het doel is om de juiste fysieke en energiestructuur te vormen, een gezonde houding te creëren, een gezonde wervelkolom in een gezond lichaam.

Een van de voordelen van Xing Shen Zhuan is dat er geen fysieke training voor nodig is.  De Xing Shen Zhuan-vorm, 800 jaar geleden ontwikkeld, bestaat uit tien oefeningen, die elk werken met een specifiek gebied van de wervelkolom en een energiepunt in dat gebied. De oefeningen zijn in een precieze volgorde gerangschikt, wat het geheim is van deze oefening.  De specifieke reeks oefeningen verandert niet alleen de structuur van het lichaam en brengt ontspanning, maar brengt ook de geest en emoties in een kalme, evenwichtige toestand, wat leidt tot emotionele stabiliteit.