CRANIOSACRAAL THERAPIE

Amsterdamse Bos in Amsterdam

Wat is craniosacraal therapie (CST)?

Craniosacraal therapie is een van de belangrijkste gebied in de osteopathie. Het heeft een diepgaand effect op het hele lichaam door lichte aanrakingen die, ondanks hun eenvoud, aanzienlijke verbeteringen in de algemene toestand van de patiënt teweegbrengen. Dit type manuele therapie verlicht diepe spanning en stress, helpt pijn en beperkingen in het lichaam van de patiënt te verlichten, de algehele fysieke conditie te verbeteren en de efficiëntie van het hele lichaam te verhogen. Een zachte, holistische en uniforme benadering van het lichaam is een van de kenmerken van het craniosacraal effect.

Tijdens de behandeling kan de therapeut inwerken op botten, ligamenten, spieren, gewrichten, zenuwen, bloedvaten en fascia, waardoor de normale mobiliteit van alle lichaamssystemen als geheel wordt hersteld. Craniosacraal therapie wordt niet alleen als behandeling gebruikt, maar ook als profylaxe voor de goede werking van het zenuwstelsel en het verhogen van de immuniteit.

Voor welke soorten aandoeningen wordt craniosacraal therapie met succes toegepast?

  • Migraine en hoofdpijn;
  • Staat van zenuwachtigheid, angst;
  • Professionele burn-out;
  • Stress, spanning en slaapstoornissen;
  • Chronische nek- en rugpijn;
  • Houdingsstoornissen;
  • Depressie, stemmingswisselingen;
  • Chronische vermoeidheid;
  • Bewegingsstoornissen;
  • Rug trauma  en hersenschudding;
  • Traumatische ervaringen en posttraumatische stressstoornis;
  • Herstel van mobiliteit van de botten van het bekken, het heiligbeen en de gewrichten van de wervelkolom.

Wat is het craniosacraal systeem?

Het craniosacrale systeem is het fysiologische systeem van het menselijk lichaam, bestaande uit de wervelkolom, botten van de schedel (cranium), sacrum (sacrum), cerebrospinale vloeistof en de hersenvliezen van het ruggenmerg / de hersenen. Als er het gevolg van schade, trauma, evenals fysieke of emotionele overbelasting in dit ene systeem, schendingen optreden, heeft dit een negatief effect op het hele lichaam.

Onevenwichtigheden en disfuncties in het craniosacraal systeem kunnen motorische, neurologische, hormonale, fysiologische, psychologische en andere stoornissen veroorzaken.

Wat is craniosacraal ritme?

Cerebrospinale vloeistof lijkt enigszins op bloedplasma, waardoor voedingsstoffen naar zenuwcellen en vezels worden gevoerd en metabole producten worden afgevoerd. De ritmische schokken waarmee het hersenvocht wordt geproduceerd en opnieuw wordt geabsorbeerd in het craniosacrale systeem, vormen het craniosacrale ritme waarmee de therapeut systeemstoringen diagnosticeert en helpt bij het herstellen van het evenwicht, waardoor het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen wordt hersteld.

Specifieke therapietechnieken, in combinatie met het zelfregulerende vermogen van de cliënt, zijn gericht op het optimaal in evenwicht brengen van bewegingen in het craniosacraal systeem en het ontspannen van bindweefselbeperkingen.

Wat zijn fasciae?

De fascia is het verbindende omhulsel, een soort “omhulsel” dat alle organen, spieren en zenuwen bedekt. In een normale toestand bewegen de fasciae vrij ten opzichte van elkaar wanneer het lichaam beweegt, maar als er overmatige belasting, verwonding, ontsteking of infectie optreedt, kan hun mobiliteit worden aangetast, wat kan leiden tot verstoring van de interne organen en pijn.

Hoe verloopt de CST-sessie?

Voordat de sessie begint, bespreken de therapeut en de patiënt de doelstellingen en een benaderend behandelplan. Tijdens een sessie van craniosacrale manuele therapie ligt de patiënt meestal op zijn rug op een bank, de therapeut raakt voorzichtig bepaalde delen van het lichaam van de patiënt aan, inclusief het hoofd, met zijn handen. Craniosacraalbehandeling wordt uitgevoerd door middel van comfortabele kleding die de patiënt niet beperkt. Craniosacraal-therapietechnieken worden individueel op elke patiënt afgestemd op basis van hun kenmerken en vereisten.

Duur van de CST-sessie?

Een craniosacraal therapiesessie duurt 50 minuten.

Welke sensaties kun je verwachten tijdens en na je CST-sessie?

Tijdens de sessie kun je in een diep ontspannen toestand duiken, je spieren kunnen loskomen van spanning en pijn, waardoor je lichtheid en kalmte voelt, je kunt zelfs in slaap vallen.

Na een CST-sessie komt een gevoel van een golf van kracht regelmatig voor. Dit komt doordat bij het loslaten van spanning eerder “ingekapselde” energie weer wordt vrijgegeven. Deze energie draagt ​​bij ​​aan een toename van de toon in alle menselijke systemen. Maar spierpijn is ook mogelijk als het lichaam weer opbouwt naar zijn nieuwe positie als gevolg van ontspannen spanningen of gevoeligheid terugkeert naar bepaalde delen van het lichaam die lange tijd geblokkeerd zijn geweest.

Hoeveel sessies zijn er nodig om de conditie te verbeteren?

De eerste resultaten van de behandeling zijn direct na de eerste sessie voelbaar. Maar het aantal sessies hangt af van de taak die aan de therapeut is toegewezen en wordt met de patiënt besproken.

Wat moet u weten na een CST-sessie?


Na de sessie is het belangrijk om voldoende water te drinken om het lichaam te hydrateren. Sterke en abrupte krachtbelastingen in de eerste twee tot drie dagen vermijden. Om het lichaam te helpen herstellen, verminder het gebruik van alcohol en suiker.

Ontdek mijn tarieven, maak een afspraak of volg mij op Instagram.